Thursday 2 September 2010

Üvöltő szelek/Wuthering Heights-Heathcliff

II. A szereplők:

a.) Heathcliff (Heathcliff) :

Környezete általában az "ördögi" szóval jellemzi. Származásáról nem tudunk meg semmit (Nelly szerint cigány, a Linton-ok szerint amerikai vagy spanyol "fajzat"), nem tartozik a családhoz sem, amely befogadta (hisz nem veszi fel az "Earnshaw" nevet), tulajdonképpen sehová sem tartozik (hisz nincs valódi vezetékneve, csak egy neve van, a "Heathcliff" kereszt- és családneve is egyben). Az Earnshaw-k egy meghalt fiuk után keresztelik Heathcliff névre az árvát. (Arra szánják tehát, hogy betöltse a családban keletkezett hiányt) Gyermekként magába forduló volt, felnőttként "kemény, mint a bazalt", ahogy Nelly mondja. Már a kezdetekkor elbűvöli őt a vadóc, bájos Catherine (Cathy), jobban ragaszkodik hozzá, mint Mr. Earnshaw-hoz, aki pedig őt szerette a legjobban, jobban, mint saját gyermekeit. A fiút gőgössé tette ez a megkülönböztetés: ez az alapja a Hindley és Heathcliff közötti mély gyűlöletnek. 13 éves, mikor az öreg Earnshaw halálával Hindley lesz a ház ura, aki a szolgák közé "száműzi" Heathcliff-t és még a lelkész tanítását is megvonja tőle. Heathcliff már ekkor bizonyságát adja bosszuálló természetének, mikor kijelenti, hogy egy napon Hindley megkapja a magáét a rossz bánásmódért, amit Heathcliff elszenved tőle. 16 éves korára testileg és lelkileg eldurvul és bár tulajdonképpen jóképű fiú, mégis van benne valami visszataszító. Érzi, hogy Cathy és közte már nagy a távolság; örömét abban leli, -hogy ha már nem tudja magát senkivel megkedveltetni-, ha undort válthat ki a körülötte lévőkből. És talán még ennél is nagyobb örömmel szemléli azt, hogy hogyan süllyed egyre mélyebbre erkölcsileg az özvegy Hindley. A csalódás, a megsértett önérzet és talán a bizonyítási vágy hajtja, mikor egy viharos éjszakán, értesülve Cathy házassági terveiről, elszökik a háztól, hogy három év múlva térjen vissza gazdagon, művelten és látszólag tökéletes úriemberként. De a sötét szemekben ott csillog a felszín alatt lappangó, megfékezett kegyetlenség. Okos, eszes fiatalember, hiszen három év alatt válik művelt és gazdag emberré, hogy mi módon, az titok marad.
Heathcliff fölemelkedése szemben áll egykori "gazdájának", Hindley Earnshaw-nak sorsával: ahogy Heathcliff egyre magasabbra jut, úgy megy jobban és jobban tönkre a fiatal gazda. Heathcliff könnyedén kiismeri mások gyöngeségeit és ki is használja azokat, így jut közelebb céljai eléréséhez. Ravasz, kitartó, roppant türelmes, aki képes titkolni valódi érzelmeit, ugyanakkor szívtelenül átgázol másokén. Megérkezése után elcsábítja és megszökteti Edgar húgát, Isabella-t, hogy így kaparintsa meg Linton vagyonát és, hogy elsősorban így álljon bosszút Cathy-n, amiért Linton-t választotta ő helyette. Ugyanakkor mély érzésekre is képes. Catherine iránti szerelme a régi (és egész életében a régi is marad), míg Isabella iránt a legcsekélyebb kedvességre sem hajlandó. Visszatérése fölkavarja Cathy látszólag boldog házasságát: a fiatal nőnek rá kell jönnie arra, hogy érzései Heathcliff iránt nem változtak. Egy meglehetősen viharos találkozáskor megvallják egymásnak szerelmüket. Cathy még aznap éjjel meghal, miután már három hónapja beteg volt és miután megszülte kislányát. Heathcliff-t tönkreteszi szerelme halála és már csak a bosszú élteti. Igazi érzéseit leplezve Cathy Linton bizalmába férkőzik, hazugságaival ráveszi, hogy közeledjen Linton-hoz, rákényszeríti, hogy hozzámenjen a beteges fiúhoz, így forgatva ki a lányt(és közvetve a lány apját) minden vagyonából. Cathy-ben Edgar Linton-t látja, így az ő szemében a lánynak kell megfizetnie az apja vétkeiért; Hareton-t fölneveli ugyan, de csak azért, hogy mélyebbre süllyessze, mint amilyen mélyre őt süllyesztette annak idején Hareton apja. Igazi szeretetet nem érez senki iránt, habár Hareton-t jobban kedveli mint a fiatal Catherine-t és ezt ki is mutatja. Nelly-hez fűződő kapcsolatát leginkább a barátsághoz lehetne hasonlítani...talán ő ismeri ki legjobban a férfit; igaz ugyan, hogy a nő sokszor kételkedik Heathcliff iránta való barátságának őszinteségében.
Kegyetlen és vad, legtöbbször készakarva kelt félelmet másokban. Hogy csak néhány példát említsünk: felakasztja Isabella kiskutyáját azon az éjszakán, mikor megszökteti a lányt, végső eladósodásba taszítja Hindley-t és fiát, Isabella-t azzal teszi boldogtalanná, hogy szándékosan meggyűlölteti magát a fiatal lánnyal, egy alkalommal félholtra veri a részeg Hindley-t és saját haldokló fiának sorsa is csak addig érdekli, míg eszközként használhatja őt fel céljai eléréséhez. Ugyanakkor képes arra, hogy elszakadjon magányától és eleget tegyen a társadalmi előírásoknak, képes bizonyos fokú nagyvonalúságra (meglátogatja a beteg Lockwoodot, két fajdkakast is küld neki) és lelkiismeretes gazda, gondot visel a gazdaságra (hajnalban kel); ugyanakkor nem él kicsapongó életet (mindössze hagyta, hogy Hindley azt éljen), mértékletes, pénze folyton gyarapszik.
Azonban vannak dolgok, amiket még Heathcliff kemény szíve sem visel el: Hareton saját ifjúságának élő emléke, menye és Hareton szeméből Cathy szeme néz vissza rá., és ahogy egyre közelebb jut ahhoz, hogy tökéletes bosszút álljon a két családon, úgy fárad bele mind jobban és jobban pokoli munkájába. Cathy emléke olyan erővel kísérti, hogy minden gondolatát lefoglalja és lassanként elveszíti nem csak a józan eszét, de az élethez való erejét is. Négy napi éhezés és hosszú éjszakai séták után, különös mosollyal sápadt arcán, meghal. A köréje szövődött babona azonban halála után is tovább él, hiszen a falubeliek úgy hiszik, hogy lelke a a lápon kísért.
Heathcliff okos, erős, jobb sorsra érdemes ember, akit a gyerekkorában elszenvedett szenvedések tettek gőgössé és gonosszá, akiből az állandó nehéz munka és a rossz bánásmód öli ki a kíváncsiságot, a tiszta érzéseket és a jobb élet iránti vágyat.
A titokzatosság, a visszahúzódó természet valami különös vonzerővel ruházta fel a férfit, már serdülő kora óta, ez a vonzerő azonban nem elég ahhoz, hogy megtartsa magának Catherine-t. Elkeseredett, kemény szíve szerelem és szeretet helyett gyűlölettel telik meg, mikor mindent elveszít, amit valaha szeretett. Tanul, küzd, fölemelkedik, de már nem a tiszta vágyak, hanem a bosszú és a harag ösztönzik. Kapzsi és könyörtelen emberré válik, aki mindenre képes saját céljai elérésére. Ez a jellemvonása már gyermekkorában ismegmutatkozik: bármire képes, hogy megkapja, amit akar (Hindley-t megfenyegeti, hogy beárulja az apjának, ha nem cserél vele lovat), de mihelyt eléri célját, visszasüllyed állandó egykedvűségébe. Veszélyes és semmilyen sértést nem felejt. A végsőkig büszke, a megbocsátást nem ismeri. Apja emlékéért gyűlöli a fiatal Cathy-t, anyja miatt gyűlöli a saját fiát, Hareton-ban felismeri annak kiváló tulajdonságait de a Hindley iránti gyűlölete megakadályozza abban, hogy szeretni tudja a fiút. Gazdagon megalkotott jellem, szélsőséges érzelmekkel, féktelen, könyörtelen, vad természettel. Minden érzelem teljes intenzitással ég a lelkében, és felemészti nem csak a körülötte lévőket, de őt is.
Jóképű, magas, erős férfi, sötét hajjal és nagy fekete szemekkel, aki lelkiekben és fizikumát tekintve is "harmonizál" Catherine Earnshaw- val.

No comments:

Post a Comment